De 404 pagina

Het kan gebeuren dat mensen naar een pagina op jouw website zoeken die niet (meer) bestaat. Bijvoorbeeld via een verkeerde of oude link of door een typefout. Dan komen ze op je Oeps-deze-pagina-bestaat-niet-pagina, oftewel je 404 pagina. Hoe ziet die er bij jou uit en zou je daar wat aan willen doen?

 

Dat kan. In de officiële documentatie van WordPress (https://codex.wordpress.org/Creating_an_Error_404_Page) kun je lezen dat de 404-pagina door middel van een 404.php bestand wordt aangeroepen. Daarin kun je ook de inhoud van de boodschap aanpassen.

Mocht je nu ook de vormgeving willen aanpassen. Bijvoorbeeld een fotootje erbij, een contactformulier of een verwijzing naar je homepage… En je bent niet zo handig met php script… Dan is het gemakkelijker om een redirection of 404-pagina plugin te installeren. Daarin kun je aangeven naar welke foutpagina verwezen moet worden wanneer een bezoeker op een niet bestaande link klikt. Die foutpagina kun je helemaal zelf bedenken en inrichten, in stijl van de rest van je website.

Nieuwsgierig naar mijn 404-pagina? Tik maar wat onzin in, bijvoorbeeld www.website.nl/onzin.

Bij de meeste redirection plugins kun je ook zien via welke gebroken links bezoekers komen. Daarmee wordt duidelijk welke oude pagina’s nu niet meer bestaan, maar die nog wel af en toe worden bezocht. Het beste is dan om in de redirection plugin aan te geven naar welke pagina de bezoekers doorgelinkt moeten worden, bijvoorbeeld naar de nieuwe, vervangende pagina. Dit soort gebroken links komen veel voor als je van een oude naar een nieuwe site verhuist.

Voorbeelden van redirection en 404 pagina plugins:

wordpress hulplijn leidsche rijn

Heb je hulp nodig met je website?