Kolommen in WordPress

21 sep 2015

Wil je kolommen in WordPress blogs of pagina’s maken? Hier zijn een paar tips over hoe en wanneer je kolommen kunt invoeren op je site.

Wanneer?

Kolommen zijn handig om tekstblokken smal te houden. Van uiterst links naar uiterst rechts tekst lezen is nu eenmaal niet zo fijn. Net als in een krant of tijdschrift kun je kolommen vullen met tekst en beelden. Maar let wel op dat een lezer op een scherm naar beneden scrollt en niet terug naar boven gaat om tekst in de tweede kolom te lezen! Ik raad daarom aan om altijd 1 kolom met tekst te vullen en de andere kolom of kolommen met foto’s of video.

Kolommen helpen je pagina structureren. Wat je vaak ziet is ‘een horizontale opsomming’. Bijvoorbeeld, een accountant levert drie soorten diensten: financiële administratie, salarisadministratie en online administratie.

is diensten

Of een fotograaf die concert-, portret- en reporagefoto’s maakt.

jdh diensten

Hoe?

WordPress biedt geen standaard oplossing voor het maken van kolommen. Verschillende themes bieden verschillende oplossingen. En mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd nog je eigen structuur aanbrengen met html tabellen. Hieronder enkele tips.

Zoek eerst uit of jouw theme speciale opties heeft voor kolommen. Kijk bijvoorbeeld in het gedeelte waar je tekst invoert op je pagina’s of berichten. Onder de tab ‘Visueel’ vind je soms een icoontje voor kolommen.

Onder tab ‘Tekst’ vind je soms shortcodes waarmee je kolommen aangeeft.

Of heb je misschien een pagina- of lay-out builder, waarmee je een pagina kunt ‘bouwen’ met blokken (modules)? Hiernaast zie je een schermprint van de Divi page builder. Daarmee kun je gemakkelijk een pagina vormgeven.

Heb je deze mogelijkheden allemaal niet, dan kun je html code schrijven om tabellen te maken, zie bijvoorbeeld http://www.w3schools.com/html/html_tables.asp

wordpress hulplijn leidsche rijn

Heb je hulp nodig met je website?