Maak van je website een magazine

30 10 2015 | 0 Reacties

Waarschijnlijk heb je bij het ontwerpen van je website gekeken naar andere websites. Logisch, je wilt natuurlijk wel een mooiere site dan je concurrenten. Maar heb je ter inspiratie ook wel eens gebladerd door je favoriete magazines?

Opmaak voor tekst en beeld in bladen is niet helemaal te vergelijken met de opmaak van een webpagina, omdat je in een magazine geen scrollbar of bewegende beelden hebt. Maar juist in glossy’s en andere magazines zijn de pagina’s met heel veel zorg vormgegeven. Daarom is mijn tip: blader eens door je favoriete magazines en laat je inspireren door de opmaak van artikelen, advertenties en advertorials.

 

Tekst

Let bij tekst op:

  • Lettertype en lettergrootte – leest het lekker weg?
  • Kleur – als je tussenzinnetjes of quotes een kleurtje geeft, vallen ze meer op.
  • Kopjes – geven structuur aan je artikel. Ze moeten herkenbaar zijn, bijvoorbeeld door kleur, vetheid, grootte en witruimte.

Kopteksten

Voor consistentie op je website kun je het beste gebruik maken van kopteksten, H1 t/m H6. In WordPress vind je die in je tekst editor, zie plaatje:

Screen Shot 2015-10-26 at 11.32.32

Dit is koptekst 1

Dit is koptekst 2

Dit is koptekst 3

Dit is koptekst 4

Dit is koptekst 5
Dit is koptekst 6

 

  • Quotes – zijn meestal uitspraken van anderen en helpen de lezer een oordeel te vormen over je tekst. Quotes herken je in magazines vaak aan kleur, quootjes, andere letterstijl, witruimte of een verticale streep ervoor.

Het quootje van Kootje. Ik zeg wat ik ervan vind.

Kootje

Quote

  • Witruimte – is heel belangrijk voor de leesbaarheid en geeft structuur aan je tekst. Op het web kun je meer witruimte gebruiken dan op papier, omdat je in een browser niet vastzit aan A4 formaat.
  • De eerste alinea – is heel belangrijk, want aan de hand daarvan bepaalt de lezer of hij verder leest of doorklikt naar een andere pagina. In bladen zie je de eerste alinea vaak groter afgedrukt, of in kapitalen (hoofdletters). Typisch voor bladen is ook dat soms alleen de eerste letter van een tekst heel groot is.

DE EERSTE ALINEA KUN JE SCHRIJVEN IN HOOFDLETTERS. DAT STAAT BEST WEL CHIC, TOCH?

De eerste letter van de eerste alinea wordt in bladen soms heel groot afgedrukt.

Beelden

Foto’s, cartoons, illustraties, ze staan overal! Soms achter een tekst, door een tekst heen, links, rechts, gecentreerd, omkaderd, enzovoorts. Het plaatsen van beelden vind ik een van de moeilijkste dingen van vormgeven. Daarom kijk ik vaak in bladen om me te laten inspireren. Wat ik mooi vind probeer ik na te bouwen op het web. Ik ben benieuwd wat jij mooi vindt! Laat een berichtje achter als je coole voorbeelden weet van tekst-beeld-combinaties.