Kan ik de url van mijn blog veranderen?

6 feb 2016

Een klant kwam laatst met de vraag of ze de structuur van de url’s van haar blogartikelen kon veranderen. Met een duur woord heten die url-paden permalinks. Ja, dat kan en ik zal hieronder uitleggen hoe.

 

Als je een WordPress bericht aanmaakt, wordt standaard een permalink aangemaakt met de titel van je bericht. In dit geval: kan-ik-de-url-van-mijn-blog-veranderen. Onder je titel kun je deze permalink ‘Bewerken’ en daar kun je het laatste stukje van de url aanpassen. Ik heb er van gemaakt: permalinks. Kijk maar boven in de balk van je browser.

 

permalinks wordpress

 

Wil je nu ook het stukje tussen je domeinnaam en de titel van je bericht aanpassen, ga dan naar Instellingen – Permalinks. Hier kun je aanvinken welke structuur van ordenen je prettig vindt. Ik heb gekozen voor domeinnaam/categorienaam/berichtsnaam. Let wel op! Als je dit doet zullen de linkjes van je oude blogs ook veranderen! Oude links op andere sites of op Facebook naar deze oude blogs zullen dan dus niet meer werken. Om fouten te voorkomen, kun je je oude blogs laten doorverwijzen naar de nieuwe urls met een redirection plugin.

 

permalinks

 

En als je je afvraagt, waar ook al weer de categorieën zitten… Onder Berichten – Categorieën. Let wel, in de url neemt WordPress je slug naam, niet de Naam of omschrijving van je categorie.

 

permalinks wordpress

 

Nog een laatste tip: je kunt een standaard categorie instellen, bij Instellingen – Schrijven. Dat is handig als je de meeste berichten in een bepaalde categorie schrijft. Verwijder vervolgens de categorie ‘uncategorized’, om te voorkomen dat je berichten schrijft niet nergens bijhoren (de uncategorized categorie ;-)).

 

permalinks wordpress

wordpress hulplijn leidsche rijn

Heb je hulp nodig met je website?