Denk je dat je een website bijna af hebt, kom je erachter dat sommige onderdelen helemaal niet mooi getoond worden op je mobiel. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Schermen van mobiele telefoons hebben steeds hogere resolutie, maar zeker als je in portretstand kijkt, is het scherm gewoon kleiner in pixels dan op een laptop of beeldscherm. De content van je oorspronkelijke pagina past er dan niet helemaal op. Als het goed is schalen plaatjes en tekst mee en blokken verschijnen onder elkaar in plaats van naast elkaar. Dat geldt in ieder geval voor de meeste nieuwere WordPress thema’s. Alleen heel oude websites kunnen dit meeschalen niet aan. In het ergste geval verdwijnt tekst uit het zicht :-(.

Mogelijke problemen op mobiele schermen

 • Te grote marges. Als je een WordPress theme gebruikt zoals het bedoeld is, dan komt het voor mobiele schermen meestal direct goed. Zodra je wijzigingen doet in lay-out, bijvoorbeeld marges aan de linker- en/of rechterkant toevoegen, dan moet je de pagina op mobiel checken. Vaak zijn die marges veel te groot voor mobiele schermen, vooral als je de marges in pixels instelt (in plaats van %).
 • Tekstgrootte; soms passen titels niet op een mobiel scherm omdat de letters te groot zijn. Een woord kan dan middenin afgebroken worden, bijvoorbeeld ‘Appelst’ en op de volgende regel ‘roop’.
 • Laadtijd. Met 3G duurt het meestal langer om een pagina te laden dan met je wifi thuis. Te vaak moeten klikken naar nieuwe pagina’s of te grote foto laden kan vervelend zijn op je mobiel.
 • Volgorde in layout. Pagina’s worden op mobiele schermen van links naar rechts en dan naar beneden getoond. Als je op een pagina voor desktop een ontwerp hebt met ‘blokje tekst – foto, daaronder foto – blokje tekst’, dan krijg je op mobiel ‘tekst-foto-foto-tekst’ onder elkaar te zien. Soms is het geheel dan niet meer logisch.
 • Plaatje onduidelijk. Plaatjes met tekst kunnen onleesbaar worden.

Hoe maak je je mobiele webpagina gebruiksvriendelijk?

 • Kies voor een responsive WordPress thema.
 • Als je geluk heb kun je met je WordPress thema bepaalde instellingen, bijvoorbeeld lettergrootte, voor mobiel en/of tablet instellen. Kijk bij je Thema opties.
 • Biedt je thema geen opties voor mobiel, dan zullen er waarschijnlijk toch instellingen in de styesheets staan voor mobiel. Wil je meer aanpassen, doe dat dan ook in de stylesheet. Zoekterm: @media
 • Pas op met marges die je aanbrengt rondom tekstblokken en plaatjes. Gebruik of % of stel het alleen in voor desktop scherm.
 • Maak je mobiele pagina’s simpeler als ze te groot/traag zijn. Bij de meeste page builders kun je per onderdeel instellen of het zichtbaar is op mobiel ja of nee. Laat eens een plaatje weg of schrijf een kortere tekst voor mobiel.
 • Idealiter zorg je voor grote buttons op mobiele schermen, omdat je vinger (ook dikke vingers) er gemakkelijk op moeten kunnen klikken. Weet je niet hoe dat moet, neem dan contact op met mij ;-).